België weert Nederlandse automobilisten bij de grens 

SCHIJNDEL - België heeft politiecontroles ingesteld om Nederlanders te weren die de grens willen oversteken voor niet-essentiële verplaatsingen, zoals voor het tanken van benzine.

In België geldt in verband met het coronavirus een reisverbod. Dit betekent dat inwoners van België zich alleen nog voor noodzakelijke zaken mogen verplaatsen, zoals bijvoorbeeld om boodschappen te doen, de hond uit te laten, van en naar het werk te gaan, etcetera. Verder mogen ze zich niet verplaatsen. En ben je geen inwoner van België, dan mag je nu dus niet in België reizen.

Vignet voor grensarbeiders
Grensarbeiders die werken in zogenoemde vitale sectoren en een cruciaal beroep uitoefenen, zoals in de zorverlening, kunnen met een vignet sneller de grens tussen België en Nederland oversteken. Dit vignet moet oponthoud bij de grens voorkomen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zonder zo'n vignet is het niet toegestaan om vanuit Nederland via België naar een Nederlandse eindbestemming te reizen, ook niet voor woon-werkverkeer. Het vignet is er gekomen na overleg tussen Nederlandse en Belgische ministers.

De Belgische overheden maken nu een prioriteit van de handhaving van de coronamaatregelen die sinds 18 maart van kracht zijn. Ze gelden vooralsnog tot 6 april. Politieagenten controleren op diverse plaatsen in het grensgebied passerend verkeer.
Het is strafbaar het verbod op niet-essentiële reizen te overtreden, benadrukt Binnenlandse Zaken. "Het gebruiken van een vignet op basis van onjuiste informatie is valsheid in geschrifte en dus ook een strafbaar feit."
Aanvragen vignet kan via: www.crisiscentrum.be

Reisadvies ministerie
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders om alleen als het strikt noodzakelijk is nog buiten de grenzen reizen. Alle (vakantie)reizen naar het buitenland, dus ook het verkeer in de grensstreek met België en Duitsland, zijn voorlopig tot 6 april afgeraden.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl