Jos Michiels, een van de mannen van het eerste uur

SCHIJNDEL - Vanaf het eerste uur is Jos Michiels trouwe bezoeker van Paaspop. Zo’n veertig edities heeft hij meegemaakt. Met de eerste in 1977, toen nog onder de naam Stichting Popfestival. DeMooiSchijndelKrant sprak hem over zijn ervaringen en leuke tijd die hij beleefd heeft bij Paaspop.

Dit jaar gaat Paaspop vanwege het coronavirus niet door, zo is maandag 23 maart na de persconferentie door de organisatie naar buiten gebracht. Het gesprek met Jos heeft een paar weken geleden plaatsgevonden, vóór de extra maatregelen van het RIVM. Dit is de tweede keer in de geschiedenis van Paaspop dat het festival wordt afgelast, in 1988 werd vanwege het niet rond krijgen van een goede line-up besloten om het af te blazen.

Van d’n Herd naar de paardenbak
“Ik weet het nog goed, die allereerste keer was in d’n Herd”, vertelt Jos. “Jongerenwerker Jan Hopman organiseerde destijds het popfestival. Met Big Jeff and the Hurricane Rollers en The Flying Spiders op het podium. Ook de eerste keer bij de Kis in de paardenbak staat in mijn geheugen gegrift. Daar traden onder meer Massada, Gruppo Sportivo, Plant en Hothouse op, op Tweede Paasdag.”

Broodjes smeren en fouilleren 
Als zeventienjarige Is Jos begonnen met opbouwen en broodjes smeren. “Dat deden we toen allemaal zelf”, lacht hij. “Daar kun je je nu toch niks meer bij voorstellen. Zelfs de beveiliging was aan ons, zie je het al voor je. Wij als beveiligers de bezoekers aan het fouilleren. We werden aangestuurd door Rob Berning, hij leerde ons hoe we een beetje overwicht konden uitstralen. Dat heeft overigens niet zo lang geduurd, er werd gelukkig al snel professionele beveiliging geregeld. Later ben ik ook stage crew geweest. Ik zie Herman Brood nog aan de koffie zitten met moeder de Kis. En na afloop haalde ik vanuit mijn werk bij de Heineken 120 lege biervaten op, die omzet draaien ze nu per uur.”

Het duo Jan en Theo
Het opruimen was ook altijd een hele belevenis weet Jos te vertellen. “We moesten eerst de halve vaten leegmaken en pas daarna gingen we aan de slag. Als het werk gedaan was werd er Chinees gehaald en hadden we het nog ontzettend gezellig met elkaar. Ook daar waren wel eens (lokale) artiesten bij. We hebben ooit een gezamenlijk optreden gehad van Jan van der Mee en Theo de King, God hebbe hun ziel.”

De line-up is niet belangrijk
Jos is een echte rocker en vaak in de Thunderbolt te vinden. “En ik ben groot fan van Twenty Sicks, Schijndels trots. Maar ik ben eigenlijk nooit voor de line-up gegaan, voor mij is Paaspop gezellig buurten en een pilsje pakken met elkaar. Ik ben niet bij alle edities geweest, toen ik in de kleine kinderen zat heb ik wel eens een jaartje overgeslagen, maar toch niet heel vaak. Ik zou nu nog wel eens backstage willen kijken, hoe het er daar nu aan toe gaat. Dat is waarschijnlijk compleet anders dan in de beginjaren. Ik mis het soms wel hoor, dat kleine.”

Geen Paaspop dit jaar
Na de officiële afgelasting van Paaspop 2020 is Jos nog even langs het terrein gefietst. “Even afscheid nemen”, zei hij dinsdagochtend aan de telefoon. “Ik vind het ‘keisund’ dat het is afgelast maar het is gewoon niet anders. We zagen dit allemaal wel aankomen natuurlijk, maar als het dan definitief is dan moet je toch wel even slikken.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl