‘Mensen voelen het wanneer je goed in je vel zit’

SCHIJNDEL - Judith van den Boom is SEH verpleegkundige bij Bernhoven, het ziekenhuis in Uden waar de laatste weken ontzettend veel patiënten zijn binnengebracht die besmet zijn met het Coronavirus. Ze vertelde haar verhaal op zaterdagmiddag 21 maart aan DeMooiSchijndelKrant.

“Het is momenteel heel anders werken dan normaal”, vertelt de vijftigjarige Schijndelse. “En de regels veranderen ook met de dag. Het kan best zijn dat ik nu iets vertel wat over een paar dagen al weer achterhaald is. De SEH (Spoed Eisende Hulp) is gewoon open maar er komen nu bijna alleen Coronapatiënten binnen. De verwachting is dat de toestroom van Coronapatiënten de komende tijd alleen maar groter wordt. Deze mensen worden eerst onderzocht door een arts en verpleegkundige van de SEH, zij beoordelen dan waar de patiënt wordt opgenomen. Op de verpleegafdeling of op de Intensive Care.” Inmiddels worden Coronapatiënten ook overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. “Dit gebeurt om hier ruimte te houden voor de patiënten die gaan komen. Overige patiënten met bijvoorbeeld breuken, worden automatisch door de huisarts of huisartsenpost naar een ander ziekenhuis gestuurd. Voor patiënten die acute hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij een aneurysma, is uiteraard wél plek.”

Rustig aan het werk
Bernhoven staat erom bekend een patiëntvriendelijk ziekenhuis te zijn, met aardig personeel en een gemoedelijke sfeer. “Dat is nu eigenlijk nog steeds zo”, gaat ze verder. “Natuurlijk is er hectiek maar de zorg is onveranderd: betrokken en menselijk. Ik werk ook in een geweldig team, de sfeer is goed en ik voel me begrepen en gehoord door de directie. Op de een of andere manier kom ik tot rust als ik aan het werk ben. Dat is waarschijnlijk terug te zien in mijn werk. Mensen voelen het wanneer je als verpleegkundige lekker in je vel zit en rustig en goed je werk doet. Ik denk dat ik gerust kan zeggen dat ik namens alle medewerkers spreek wanneer ik dit zeg.”

Goede bescherming
Judith is niet bang om tijdens haar dienst besmet te raken. “Ik ben niet ‘gevaarlijker’ dan een willekeurig ander persoon wanneer ik buiten op straat loop of in de supermarkt. Natuurlijk houd ik me aan de regels en bewaar ik die anderhalve meter afstand. We dragen goede beschermende kleding: een overall, spatbril, mondkapje en handschoenen. Als we bij een patiënt vandaan komen gaat alles uit en wordt het weggegooid. Naast het desinfecteren van onze handen wordt ook de ruimte gedesinfecteerd door de SMO (schoonmaakdienst). Iedereen vanaf alle afdelingen wordt ingezet om mee te helpen waar dat nodig is en binnen hun vermogen. Per dag gaan er duizenden mondkapjes doorheen, dat daar een tekort aan dreigt te komen is wel iets wat me zorgen baart. Mocht iemand nog ergens wat hebben liggen, laat ze dat alsjeblieft komen brengen.”

Verstand op nul
Zorgmedewerkers maken de laatste weken flink wat overuren, ook bij Bernhoven. “Normaal werk ik 24 uur, de laatste weken is dat fulltime. Dat geeft niet, ik kan makkelijk wat extra diensten draaien, mijn kinderen zijn al wat ouder. Daar staat tegenover dat je rust pakken ook heel belangrijk is. Wanneer ik thuis kom dan wil ik graag eerst mijn verhaal delen, zonder in detail te treden uiteraard. Ik loop graag een stukje met de hond en doe zo mijn dingen in huis, beetje verstand op nul zeg maar. Verder hebben we met de collega’s een groepsapp waarin we ook veel delen. En ik heb hele fijne vrienden en familie om me heen. Waar ze anders even langskomen voor een kop koffie, hebben we nu contact via telefoon. Daar krijg ik ook energie van, super dat ze daar aan denken. En dat mensen me prijzen om wat ik doe, dat is mooi. Aan de andere kant, het is wel gewoon mijn werk.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl