‘Wat vol mee van huis gaat kan ook weer leeg mee terug’

SCHIJNDEL - Zwerfafval, het is een doorn in het oog van velen. Maar er zijn ook een heleboel mensen die hun afval achteloos achterlaten. Waar je ook kijkt, er ligt altijd wel wat op straat, in de struiken of op parkeerplaatsen. Ruud Heikens stoort zich enorm aan de troep die hij overal vindt.

Heikens is lid van NMC Schijndel (Natuur- en Milieucentrum Schijndel), hij zit in de werkgroep rondom de natuur. Deze werkgroep houdt zich bezig met onder meer wilgen knotten, poelen bijhouden en wandel/fietspaden controleren. De werkzaamheden gaan in goed overleg met Staatsbosbeheer en het waterschap en indien nodig maken ze een melding bij de gemeente wanneer bijvoorbeeld een omgewaaide boom de doorgang verspert. Vanwege de Coronacrisis zijn de bijeenkomsten van de werkgroep afgelast en opereren de leden individueel.

Wegwerphandschoentjes
Vorige week stond een ingezonden brief van Ruud Heikens in DeMooiSchijndelKrant. Over het ‘open riool’ wat zich volgens hem bevindt aan de Vijverweg. “Maar het is niet alleen daar te doen”, begint hij. “Ik ben de laatste weken structureel zwerfafval aan het opruimen, dit wordt door veel voorbijgangers als positief bevonden merk ik. Ik haal hiervoor zakken bij de milieustraat, daar kun je ook een grijper lenen en de volle zakken weer inleveren. En ik verzamel ècht volle zakken, elke dag komt er weer nieuw afval bij. Blikjes en flesjes zijn van alle tijden maar de laatste tijd zie ik ook veel lachgas-patronen en de daarbij behorende ballonnetjes. Er liggen pillenzakjes en verpakkingen van joints en noem het maar op. Daarbij zie ik sinds de Coronacrisis ook regelmatig wegwerphandschoentjes liggen. Die hebben hun dienst dan bewezen en worden vervolgens maar ergens neergegooid.”

Verantwoordelijkheid nemen
Sinds de intelligente lockdown zijn meer mensen aan het wandelen wat ook meer zwerfafval veroorzaakt. “Dat hoeft toch niet zo te zijn, je hoeft het niet in de berm te gooien. De regel ‘Wat vol mee van huis gaat kan ook weer leeg mee terug’ is naar mijn mening nog steeds van kracht. Het afval ligt overigens niet alleen in wandelgebieden en woonwijken, ook op plekken waar geen wandelaars of fietsers komen. Automobilisten gooien kennelijk ook van alles uit het raam. Ik vind dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid hierin moeten nemen. De wereld behoort tot ons allemaal, onze kinderen en kleinkinderen moeten hier later ook nog met plezier kunnen wonen, zonder al die vervuiling.”

Meer afvalbakken
Een van de plekken die Heikens regelmatig afvalvrij maakt is de parkeerplaats aan de Avantilaan. “Wat ik daar vind is echt onbegrijpelijk. Bij het zwembad zijn ze hiervan op de hoogte, zij weten dat het een hangplek is en er is ook wel controle op maar het probleem blijft. Nu staan daar ook geen afvalbakken, dat zou wellicht een verschil kunnen maken. De gemeente zou hierin een verschil kunnen maken, meer bakken en vaker legen. Maar dan nóg wil ik iedereen, jong en oud verzoeken om hun troep niet zomaar achter te laten en mee naar huis te nemen.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl