Niet meer weggooien: citroenschil

SCHIJNDEL - In deze tijd van Corona gebruiken mensen, nog meer dan anders, supplementen met vitamines. Als je geen bewezen tekorten hebt aan vitamines kun je beter gezonde voeding eten. Vitamines neem je verreweg het beste op uit voeding en geven, anders dan supplementen met geïsoleerde vitamines, zelden kans op stapeling in de organen.

Een voedingsmiddel dat immuunsysteem bevorderend werkt en dat de meeste mensen weggooien is citroenschil. Hieronder drie redenen om citroenschil te verwerken in je dieet. Niet alleen omdat het gezond is maar het is ook nog eens een heerlijke smaakmaker!

Citroenschil bevat veel D-limoneen, vitamine C en flavonoïden
D-limoneen is een stof die de citroen zijn heerlijk frisse aroma geeft en is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom citroenschil zo gezond is. Het zit overigens bijna niet in het citroensap zelf. Dierstudies tonen aan dat D-limoneen de activiteit verhoogt van een enzym dat oxidatieve stress helpt verminderen. Oxidatieve stress wordt geassocieerd met weefselschade en versnelde veroudering. Het hoge gehalte aan flavonoïden en vitamine C in de schil versterken ook nog eens je immuunsysteem.

Citroenschil heeft antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen
Onderzoekers identificeerden vier stoffen in citroenschil die krachtige antibacteriële eigenschappen bevatten en effectief ziekteverwekkende bacteriën in de mond bestrijden. Een ander onderzoek toonde zelfs een vermindering aan van de groei van antibioticaresistente bacteriën en medicijnresistente schimmels die huidinfecties veroorzaken.

Citroenschil is gezond voor je hart 
Onderzoek wijst uit dat de combinatie van flavonoïden, vitamine C en pectine - de belangrijkste vezel in citroenschil – het risico kunnen verminderen op hoge bloeddruk, hoog cholesterol en obesitas. Dit zijn allemaal risicofactoren voor hartaandoeningen, Uit onderzoek van 4 weken bij 60 kinderen met overgewicht bleek dat inname van citroenpoeder (met schil) leidde tot verlaging van de bloeddruk en LDL, het ‘slechte’ cholesterol.

Heeft citroenschil ook nadelen? 
Het enige nadeel voor mensen is dat citroenschil veel resten van bestrijdingsmiddelen kan bevatten. Zorg er daarom voor dat je de citroen grondig schrobt met Nahcolite om onder andere de glimmende wax te verwijderen. Nog beter is het om biologische citroenen te gebruiken. Een biologische citroen herken je aan een matte schil want deze bevat geen wax.

Nahcolite, waarmee je bestrijdingsmiddelen van groente en fruit kunt verwijderen kun je bestellen via www.puuurleven.nl 

Tip: Gebruik je het citroensap zelf niet dan kun je het gebruiken als wasmiddel voor de witte was. Doe 1/3 glas gezeefde citroensap bij je gewone wasmiddel en je was wordt stralend wit.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl