Ren jezelf fit

SCHIJNDEL - Hardlopers zijn doodlopers, luidt een aloud Nederlands gezegde. Het betekent dat wie te snel begint, het einde misschien niet haalt. Maar echte doodlopers zijn mensen die niet hardlopen blijkt uit nieuw onderzoek, waarin is ontdekt dat hardlopen levensverlengend kan werken.

Een meta-analyse, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, verzamelde gegevens van meer dan 232 duizend mensen van onderzoeken die tot wel zo’n 35 jaar lang duurden. Daarbij keken ze naar de gezondheidseffecten van een rondje rennen. Wat bleek?

De gezondheidsvoordelen van hardlopen
Het maakt niet uit wat voor een type hardloper je bent – lichtvoetig of een ploeteraar – hardlopen kan je gezondheid een boost geven. Dat blijkt ook uit de resultaten van dit onderzoek. Ongeacht de lengte van je run of de snelheid van je looppas, je overlijdensrisico daalt, stellen de onderzoekers. Zij constateerden dat het risico met maar liefst 27 procent werd verlaagd.

Eerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben al aangetoond dat hardlopen levensverlengend kan werken, omdat de sport positieve gezondheidseffecten heeft op het hele lichaam. Zo heeft een goede hardloopsessie gunstige effecten op je bloeddruk, lichaamsgewicht en nog tal van andere gezondheidsvoordelen.
Geen fan van hardlopen? Maak het leuker door je 'normale' hardloopsessie te upgraden. Loop eens samen met een trainingsmaatje of bijvoorbeeld met je hond, probeer eens intervaltrainingen uit, stel een tijdsdoel of maak een stukje lopen onderdeel van een circuittraining.

Belangrijke tip: zorg ervoor dat je de juiste hardloopschoenen hebt die geschikt zijn voor jouw voeten en hardloopstijl. Ook doe je er goed aan om eens je hardlooptechniek te laten analyseren door een hardloopspecialist of een deskundige trainer die gespecialiseerd is in run trainingen en voorkom hiermee onnodige blessures.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl