Ommetje Wijbosch

WIJBOSCH/SCHIJNDEL - Het Wijbosch Broek is een belangrijk en schitterend natuurgebied in gemeente Meierijstad. Door de rijke flora en fauna is het gebied een lust voor oog en oor. In het tweede deel van deze reeks ommetjes komt de tweede wandeling van de in totaal vier Schijndelse Ommetjes aan bod.

Dit ommetje, wat overigens wat langer is dan het vorige, start in Wijbosch op de kruising van de Broekkantsedijk met de Mgr. Van De Vensstraat. U volgt de paaltjes van de wandelroute. Na een paar honderd meter verlaat u de bebouwde kom en gaat de weg over in een landelijk, authentiek boeren zandpad. Wijbosch heeft nog een flink aantal van dit soort paden en deze zijn vaak langs de rand beplant met populieren. Het hout van de populier werd in vroeger dagen, naast wilgenhout, veel gebruikt voor de productie van klompen.

Een stuk verderop slaat u rechtsaf het zandpad op, richting de Akendonk. Langzamerhand komt u zo nabij het gebied het Wijboschbroek. Hier is een schat aan bloemenpracht te zien langs sloten en bermen. Naast stelletjes wilde eenden met hun kuikentjes zijn er regelmatig reigers te zien, rennende hazen door de akkers en met wat geluk een wegschietende ree.
De Akendonk steekt u schuin over en via de bordjes vervolgt u het pad dwars door donker loofbos richting De Zeilkampjes. Overdag, wanneer er enige thermiek is, zijn hier vaak buizerds te vinden die zich omhoog laten zweven via opstijgende warme lucht. Zo nu en dan hoor je de felle schreeuw van de vogel hoog in de lucht. De boerenzwaluw ziet u in groepen laag over de akkers en paden scheren. Van de Zeilkampjes gaat het richting de Veghelsedijk, waar u oversteekt en een smal pad ingaat. Op dit moment kunt u daar niet in vanwege het broedseizoen tot 15 juni, maar is er een alternatieve route. Op deze route langs akkers en oude hoeve's van Wijbosch en Eerde staat veel nieuwe aanplant van jonge populieren. Vanaf de Veghelsedijk slaat u rechtsaf de Broekkant in en komt u weer terug bij het startpunt. Een mooie indrukwekkende en rustgevende wandelroute. Vergeet u niet om eventueel uw fototoestel mee te nemen.

Regels
Op dit moment broeden er weidevogels. Een gedeelte van het wandelpad is daardoor afgezet tot 15 juni aanstaande. De wandelroute is dus tijdelijk wat ingekort. Trek stevig schoeisel aan en bij nat weer eventueel laarzen. Op de route is het verboden om honden mee te nemen of uit te laten.
Draag zorg voor uw afval, laat dit niet achter in de natuur, maar neem het mee naar huis. Laat alle flora en fauna met rust. Wandel op de paden want akkers zijn pas ingezaaid. 
Tot slot: denk aan de huidige maatregelen van het RIVM en houdt een onderlinge afstand aan van minimaal 1,5 meter.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl