Vissen, online shoppen en het missen van prikkels

SCHIJNDEL - Niks gezellig naar Bizzi met je vrienden of lekker chillen in een parkje met een hele club. Het Coronavirus is misschien wel minder gevaarlijk voor jongeren maar het raakt hen zeer zeker wel. De scholen zijn dicht, dus daar ontmoeten ze elkaar ook niet en feestjes of festivals zijn afgelast. Kortom de jongeren leveren veel in tijdens de intelligente lockdown. Zowel pubers als jong volwassenen hebben hier last van.

Veel jongeren waaronder Cas (15), Levi (14) en Stan (14) houden zich goed aan de regels volgens jongerenwerker Stan van Kampen. “We kunnen geen activiteiten organiseren en er is geen inloop bij Bizzi”, zegt hij. “Om te voorkomen dat jongeren in een isolement raken houden we contact met hen via social media en facetime en we gaan nog steeds de straat op om hen te ontmoeten. In de eerste weken zagen we veel meer jongeren op straat dan nu, de meesten blijven gelukkig thuis.”

Leuke mensen ontmoeten
De jongeren zelf zeggen dat ze het contact onderling het meeste missen. “Ik kom vaak bij Bizzi”, zegt Levi. “Hier zijn altijd wel leuke mensen te vinden. Thuis heb ik niet zo veel te doen, ik maak voor school wat moet maar heb veel moeite met concentreren.” Ook Stan komt regelmatig naar Bizzi, hij houdt van darten en speelt graag Fifa. “Gelukkig zijn de voetbaltrainingen weer begonnen, ik train drie keer per week dus daar ben ik lekker mee bezig.” Cas vult zijn vele vrije tijd onder meer met vissen. “Ik ga dan samen met mijn vader. Volgende week ga ik nachtvissen, samen met een vriend. We slapen dan wel ieder in een aparte tent. Verder ben ik ook veel thuis. Laatst was ik buiten en toen sprak een oudere mevrouw me aan, ze zei dat ik thuis moest blijven. Ik vind dat best raar, ze moet zelf toch ook thuis blijven dan.”

Bang voor een boete
In het Kloosterpark vertellen de vrienden Pim (19) en Timo (20) over de saaie tijd die ze nu doormaken. “Wij gaan anders wel een paar keer in het weekend op stap”, begint Pim. “Dat kan nu dus niet, er zijn geen festivals en ook feestjes gaan niet door. Wij spreken nu af gewoon bij iemand thuis, met een of twee mensen. De anderhalve meter afstand proberen we wel te houden maar soms vergeten we dat ook. Ik werk in een winkel en daar zijn best goede afspraken gemaakt. Er staat bijvoorbeeld desinfecterende handgel die we moeten gebruiken.” Timo werkt in de horeca en zit nu dus thuis. “Ik merk dat ik nu meer geld uit geef aan online shoppen. Kleding, gadgets en spullen die ik anders niet zou kopen wanneer ik mijn geld bewaar om uit te gaan. Ik denk dat mensen van onze leeftijd het gevaar een boete te krijgen zwaarder vinden wegen dan het gevaar op besmetting. Mijn opa heeft Corona gehad en is ook opgenomen geweest in het ziekenhuis. Dan komt het ineens toch wel dichtbij, daardoor ben ik wel voorzichtiger geworden.” Op de vraag wat ze het eerste gaan doen als er versoepelingen komen antwoorden ze in koor: “Dat is niet zo moeilijk, afspreken met een grotere groep en gezellig uitgaan.”

Een test van de lange adem
Laura (34) zegt vooral last te ondervinden van het ontbreken van prikkels. “Ik heb een drukke baan en haal juist energie uit al die prikkels die ik gedurende de dag krijg. Ik vlieg vaak van werk naar sociale contacten en familie en dan is het wel eens lekker om op de bank te ploffen om een avondje te Netflixen. Maar nu hang ik elke avond op die bank en merk ik dat ik steeds minder energie krijg.” Yvonne (31) vult aan: “Je hoort wel eens van die oudere stellen die in een sleur zijn geraakt, ik denk nu soms dat ik diezelfde sleur ondervind, alleen maar werken, eten en slapen. Aan de andere kant vind ik ook dat ik niet moet zeuren, ik ben gezond en ik heb werk, niks te klagen eigenlijk.” Mark (29) is werkzaam als sotware developer bij een groot ICT bedrijf, hij werkt al ruim twee maanden vanuit huis. “Ik ervaar de lockdown als een test van de lange adem”, zegt hij. “Ik vind dat met vlagen heel moeilijk. Maar hoe lastig ik het ook vind, ik weet ook van mezelf dat ik geen deskundige ben. Ik leg mijn vertrouwen bij mensen die hier wèl verstand van hebben en blijf het advies van de overheid ook volgen. Het meeste mis ik het om mensen om me heen te hebben. Ik probeer vrienden en familie nu vaker te videobellen en ik ontdek hobby’s die ik in mijn eentje kan doen. Ik lees nu meer boeken en maak af en toe samen met mijn vriendin een puzzel.”

Met uitzondering van de jongeren en jongerenwerker van Bizzi zijn de namen van de personen fictief. Hun leeftijden en verhalen zijn wel waarheidsgetrouw.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl