Achteromkijken: De Schijndelse beginjaren van fairtrade

SCHIJNDEL - In deze nieuwe rubriek ‘Achteromkijken’ duiken we in het verleden. In een aantal afleveringen kijken we terug op archiefverhalen uit de geschiedenis van DeMooiSchijndelKrant. In deze aflevering schetsen we de Fairtrade-ontwikkeling in Schijndel, vanaf het krijgen van de titel fairtradegemeente in 2011 tot nu.

De vier grondleggers voorzitter Irène van der Maesen, Maud Pijnenburg, Marianne van de Laar en Peter van den Hoogenhof begonnen de werkgroep. “Irène was vrijwilliger bij de Wereldwinkel en pleitte voor een fairtradegemeente”, vertelt Arthur Rijken, huidige voorzitter van Stichting Fairtradegemeente Meierijstad. Volhardend bleef Irène overal op af stappen voor steun. ‘Nee’, was voor haar geen antwoord vertelt Rijken. Maud Pijnenburg werkte jarenlang aan Irène’s zijde mee in de fairtrade werkgroep. “Elke receptie grepen we aan om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van het belang van fairtrade.” 
De eerste ‘ja’ kwam van toenmalig burgemeester Jetty Eugster, zij werd fairtrade-ambassadeur. Het college en de gemeenteraad gingen mede dankzij Eugster in 2011 overstag. De gemeente Schijndel was vanaf toen een fairtradegemeente.

Fair enough? 
Pijnenburg denkt met veel warmte terug aan de afterparty na de titeluitreiking in ’t Spectrum. “Veel mensen kwamen erop af, er was muziek, zang en een fairtrade modeshow.” Een persoonlijk hoogtepunt was haar reis naar het fairtrade wereldcongres in Japan (2014). “Geweldig om te zien dat zoveel mensen overal ter wereld zich bezighouden met fairtrade.” Zij hoopt dat nabije gemeentes meer gaan samenwerken op fairtrade gebied. “Verder heeft het werk me niks gekost, alleen maar dingen gebracht.”

Acties 
De stichting Kinder Vakantie Werk Schijndel (KVW) is ook fairtrade met Arthur Rijken als voorzitter. Andere voorbeelden van fairtrade zijn de Wereldwinkel-kraam op 1 Ander Festival, thema-filmavonden van Filmclub Schijndel en het Repair-café waar experts kapotte spullen helpen te repareren. 
De Wereldwinkelsluiting van vorig jaar kwam niet onverwacht. “Doordat fairtrade etenswaren in veel andere winkels te vinden zijn werd de Wereldwinkel overbodig”, aldus Rijken. “Peter van den Hoogenhof zette veertig jaar lang met de Wereldwinkel eerlijke handel op de kaart”, voegt Pijnenburg daaraan toe.

Meierijstad
In 2015 werd de fairtrade-titel verlengd. In de zomer van 2015 nam Rijken op verzoek van de ernstig zieke Van der Maesen, de voorzittershamer over. Zij overleed begin 2016. Van der Maesen was het gezicht van fairtrade in Schijndel. “Mede door haar fanatisme van de beginjaren is fairtrade op de kaart gezet. Nu is het aan Arthur en de sinds 2017 gefuseerde werkgroep Stichting Fairtradegemeente Meierijstad”, vertelt Pijnenburg. Ze is tevreden met wat er is bereikt maar wil méér. “Koop lokaal als het kan, en als het van ver moet komen, kies voor fairtrade”, adviseert Rijken. 
“We moeten zorgen dat winkeliers, consumenten en de gemeente de fairtrade boodschap niet vergeten”, besluit voorzitter Rijken. Pijnenburg vindt dat bij de gemeente Meierijstad vooral burgemeester Van Rooij zich actiever moet opstellen. “Ik hoor de burgemeester nooit van de daken schreeuwen ‘Dit is mijn fairtradegemeente en ik ben er trots op’.”

Op de foto: Fairttrade titel gemeente: Schijndel werd op 27 oktober 2011 een fairtradegemeente. Bij de presentatie in het gemeentehuis staat Jetty Eugster voor de microfoon met als eerste links van haar Maud Pijnenburg en Irène van der Maesen in witte jurk. 

Volgende aflevering kijken we terug op de vroegere successen van speurhond Sandor en zijn baas Peter van Oorschot.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl