‘Ons ziekenhuis is weg, maar niet vergeten’

MEIERIJSTAD - “Het ziekenhuis in Veghel is echt de parel van de Meierij geweest”, vertelt Adriaan van der Linden. “In dat gebouw gebeurde zoveel lief en leed.” Het afscheid nemen van het ziekenhuis deed hem zeer. Toen begonnen werd met de sloop van het gebouw kreeg Adriaan het idee van een herinneringsboek met de titel: ‘Bouw en sloop Ziekenhuis Bernhoven, het vroegere Sint Josephziekenhuis.’

De mensen missen het ziekenhuis, zo ondervond Adriaan, die bijna dagelijks foto’s maakte van de sloop. “Als mensen me bezig zagen, begonnen ze te vertellen: ‘potverdorie, dat dit kan. Het is gewoon weggegooid geld, kapitaalvernietiging.’ Er waren mensen die echt boos waren. ‘Zo’n skôn gebouw. Toch veul skônder as nou in Uje.’ Ja, sommigen waren heel fel.”
Zelf heeft Adriaan ook enkele keren in het ziekenhuis gelegen en mooie herinneringen heeft de 85-jarige Veghelaar aan de vleugel, waar zijn lief Diny werkte die verpleegster was. “Ik ben nooit bij haar op de kamer geweest, nee, ik mocht er niet binnen. Maar als ze om tien uur afgewerkt was, stond ik buiten te wachten. Dan zag ik bij haar het licht aangaan en dan keek ze naar buiten. ‘Ja, hij staat er’.”
Het ziekenhuis zit dus nog in zijn hart, maar het gebouw zelf is verwerkt onder de straten van het nieuwe Kloosterkwartier waar Adriaan ook met plezier komt. Want ja: “het wordt tóch een mooie wijk. Maar het ziekenhuis is weg en komt niet terug. Je ziet het nooit meer, maar wel in dit boek.”

‘Bouw en sloop Ziekenhuis Bernhoven, het vroegere Sint Josephziekenhuis’ is volledig in kleur, heeft een harde kaft en kost 12,50 euro. Het is verkrijgbaar bij Boekhandel Schellen in Veghel, Bakker Van Dam en via a.vanderlinden6@kpnmail.nl.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl