Badmintonclub BCS bestaat 50 jaar

SCHIJNDEL - Dit jaat bestaat badmintonclub BCS vijftig jaar. Het jubileum wordt in oktober gevierd met een reünie voor (oud)leden. Jos Giesbers is voormalig lid van BCS en nu actief in de jubileumcommissie.

"Het oudste lid en tevens oprichter leeft gelukkig nog. Toen Jan Elmans in 1968 naar Schijndel kwam was hier nog geen badminton. In Oosterhout had hij al ervaring met de sport en dus wilde hij ook in Schijndel aan de slag. In het sportzaaltje boven het toenmalige binnenbad werd door hem een juiste belijning aangebracht en het kon van start. De bouw van de sporthal aan de Bunderstraat in 1970 betekende het echte begin van Badmintonclub Schijndel. Er was intussen nog een tweede vereniging in Schijndel Alico met maar liefst vijftig leden. Jan richtte in samenspraak met de gemeente de sporthal dusdanig in dat er volwaardig badminton gespeeld kon worden. De twee verenigingen fuseerden en er was sprake van een serieuze club met voldoende jeugd, die ingeschreven was bij de Nederlandse badmintonbond. In de hoogtijdagen telde BCS maar liefst 320 leden. Het werd een club met veel sportieve maar ook gezellige hoogtepunten en natuurlijk ambities. Al na zes jaar ging een jeugd afvaardiging naar Denemarken voor een groot toernooi en natuurlijk om ervaring op te doen. Een jaar later was er zelfs een ledenstop. 

Er werd op het allerhoogste niveau gespeeld. De vereniging kende verschillende toptalenten die het op nationaal niveau erg goed deden. Als we dan ook wat namen noemen, is een van de topspelers van weleer, Wouter van Voorthuijsen nu nog voorzitter en vooral bekend was Dirk Heijmans (op 13-jarige leeftijd speelde hij zijn eerste toernooi in Schotland), die tot aan het eind van zijn carrière nog menigmaal toernooiwinnaar op hoog niveau was. Een aantal jaren terug kwam er zoals bij veel verenigingen een beetje de klad in teamsporten. Jeugd koos meer voor sportscholen, sommige sporten verloren aan populariteit, de crisis veroorzaakte keuzes en dus liep het aantal leden snel terug. Ook BCS merkte dit en dus is de vereniging nu nog maar een kleine, maar wel gedreven club. En alhoewel 50 jaar oud, nog steeds jong van geest. Dat de club leeft merk je bijvoorbeeld aan het grote eindejaarstoernooi. Honderden spelers uit heel Nederland reizen dan naar Schijndel om mee te doen aan dit tweedaagse evenement. En dan wordt op alle niveaus van jong tot oud en in beide hallen van ‘s morgens vroeg tot laat in de avond gespeeld. Dan zie je dat de club gedragen wordt. BCS heeft trouwens een heel lange geschiedenis van eigen toernooien. Berucht waren de nachttoernooien van weleer. Het mooie van badminton is dat je van jong tot oud op zowel wedstrijdniveau kunt spelen als op recreatief niveau. Dus sporten zonder verplichtingen kan ook. Daarom kan een ouder/kind toernooi, of een bff-toernooi makkelijk gerealiseerd worden. Zeker met de enthousiaste begeleiders die de club heeft.

Op 3 oktober vieren wij ons 50-jarig bestaan. Met in de ochtend het jeugdtoernooi. In de middag is er een seniorentoernooi zijn met natuurlijk ook oud-leden. In de avond vindt een groot feest met reünie plaats. Voor de jeugd wordt op een ander moment nog een speciale happening georganiseerd. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk ook oud-leden bereiken. Daarom bij deze een oproep om als je interesse hebt voor of het toernooi, of de feestavond dit door te geven. En ken je oud-leden, geef dit dan door. Ook via Facebook wordt er aandacht aan besteed." Voor aanmelden of vragen: stuur een e-mail naar Fransbcs@kpnmail.nl  


Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl