Badminton Club Schijndel viert gouden jubileum

SCHIJNDEL - In het najaar viert Badminton Club Schijndel haar gouden jubileum. Onlangs stond al een artikel in DeMooiSchijndelKrant, aangeleverd door de vereniging zelf. Oud-voorzitter Jan Elmans (80) en huidig voorzitter Wouter van Voorthuijsen (62) schuiven aan om hun liefde voor de badmintonsport nog eens naar buiten te brengen.

Elmans is al van jongs af aan verzot op de badmintonsport, hij beoefende de sport voorheen in Oosterhout waar hij in zijn jonge jaren woonde. “Eind jaren ’60 verhuisde ik voor mijn werk naar Schijndel en al vrij snel heb ik Badminton Club Schijndel (BCS) opgericht. We begonnen met een klein clubje in de gymzaal boven het oude instructiebad. In de Hoevenbraak was ook een kleine groep badmintonspelers actief onder de naam Alico, later zijn de twee verenigingen gefuseerd en onder de vlag van BCS verder gegaan. De vereniging groeide snel door de mond-tot-mondreclame, bij de opening van de nieuwe sporthal aan de Bunderstraat telde de club al zo’n 30 tot 40 leden. BCS was een florerende vereniging, er kwam zelfs een moment dat er een ledenstop werd ingevoerd. Badminton is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen, mits je geen blessures krijgt natuurlijk.”

Schijndel in de top
De Schijndelse badmintonvereniging heeft jaren op het hoogste niveau van Nederland gespeeld. “Dat was in mijn tijd”, zegt Van Voorthuijsen. “Ik ben vanwege de liefde in Schijndel komen wonen en via mijn zwager kwam ik bij BCS terecht. Het spelletje was mij zeker niet onbekend, mijn vader speelde vroeger in de top van Nederland. Ik vormde samen met Jeannette Smits, Lisette van Doorn, Hans van den Heuvel, Martien Kooijmans en Gert-Jan van Lieshout het Schijndelse team dat eveneens in de top terecht kwam, onze hoogtijdagen waren in de jaren ’80 en ’90. Daarbij hadden we Dirk Heijmans, hij kan wel worden genoemd als de beste speler die de club ooit heeft voortgebracht. Inmiddels speelt hij niet meer.”

Reis naar het beloofde land
“De sportreis naar Denemarken in 1976 staat bij velen nog in het geheugen gegrift”, zegt Elmans. “Denemarken is toonaangevend als het gaat om badminton, het voelde alsof we naar het beloofde land afreisden met de club. Onze jeugd speelde daar tegen de Deense jeugdspelers. Een van de ouders reed de bus. Voor veel jonge leden was dat de eerste grote buitenlandse reis die ze maakten.”

Makkelijk te leren
“Badminton is een sport die je redelijk snel onder de knie hebt”, zegt Van Voorthuijsen. “Al na een aantal weken kun je het spel spelen. In de hoogtijdagen telde BSC meer dan driehonderd leden, tegenwoordig zijn het er zo’n tachtig. Deze ontwikkeling is bij veel zaalsporten te merken, mensen sporten nu meer op individueel vlak, fitness of buiten fietsen en hardlopen.”
Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden voor de reünie in oktober? Stuur dan een e-mail naar Fransbcs@kpnmail.nl.  

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl