Wat is gezonder, visoliecapsules of vette vis?

SCHIJNDEL - De meeste mensen weten wel dat een vet visje op z’n tijd gezond is. Maar mensen die geen of weinig vis eten, slikken vaak visoliecapsules om dezelfde gezondheidseffecten te bereiken, maar is dat wel terecht?

Of het slikken van visoliecapsules zin heeft, is afhankelijk van de persoon maar ook van de kwaliteit visoliecapsule. Visolie is van natuurlijke oorsprong maar is uiteindelijk een bewerkt product. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het eten van vette vis beter helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten dan het slikken van visoliecapsules. 
Het is niet precies duidelijk waarom vis gezond is maar er zijn sterke aanwijzingen dat de visvetzuren EPA en DHA voor bescherming zorgen tegen hart- en vaatziekten en een gunstig effect hebben op je bloeddruk. 
Echter, waarschijnlijk heb je andere stoffen, die ook in vis zitten nodig om de visvetzuren goed op te nemen. Dit is de reden waarom ik überhaupt geen voorstander ben van supplementen met geïsoleerde stoffen. Ik denk dat deze supplementen, vooral met hoge doseringen antioxidanten, op de lange termijn meer schade berokkenen dan dat ze goed voor je zijn. Wat mij wel gezondheidsbevorderend lijkt is om één of twee keer per week een visoliecapsule in te nemen bij het eten van vis. Sommige onderzoeken tonen dit ook aan. 
Het Voedingscentrum adviseert om één keer per week vis te eten. De extra gezondheidseffecten bij een tweede keer per week vis eten zijn volgens deze organisatie te verwaarlozen. Daarnaast bevat - vooral vette - vis veel schadelijke stoffen zoals zware metalen, pcb’s en resten van bestrijdingsmiddelen. Juist in het vet worden deze schadelijke stoffen opgeslagen en die komen onder andere terecht in je lever.
Vissen die je, volgens sommige voedingsdeskundigen, het beste kunt eten zijn sardientjes. Ze bevatten van de vette vissoorten de minste verontreinigen en bevatten, naast een grote hoeveelheid gezonde vetzuren, veel vitamine D.
www.puuurleven.nl 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl