De pentekeningen van Wim Maas

SCHIJNDEL - Fotografisch realistische pentekeningen van dorps- en stadsgezichten, dat is waar Wim Maas (73) in uitblinkt. Maas komt oorspronkelijk uit Vught maar woont nu in Schijndel. Vroeger werkte hij in de bouw als tegelzetter, ook toen was tekenen al zijn passie.

“Ik teken graag herkenbare gebouwen met name in het centrum van een dorp of stad”, begint de tekenaar. “Het liefst kies ik voor karakteristieke panden in de oude stijl. Daarmee geef ik de sfeer van vroeger weer. Jaren geleden ging ik wel eens op locatie tekenen en schilderen, ik werkte toen met pastelkrijt en maakte aquarellen. Dat doe ik niet meer, ik teken nu naar aanleiding van een foto. Vaak zijn dat oude ansichtkaarten die ik dan wat uitvergroot. Dan nog is het vaak moeilijk om de details goed te zien, een loupe wil nog wel eens van pas komen, die gebruik ik dan ook regelmatig. Nu teken ik altijd met Oost-Indische inkt en een kroontjespen. De inkt verdun ik met water om zo verschillende tinten te krijgen.”

Nachtwerk
Wim is lang bezig met een tekening, zo’n acht weken voor het klaar is. “Het is echt monnikenwerk, ik wil mijn werk zo gedetailleerd mogelijk afleveren. Meestal maak ik een tekening eerst helemaal af en begin dan pas aan de volgende, heel af en toe wil het niet lukken en dan zet ik hem een tijdje uit het zicht.” Veel van zijn werken maakt de kunstenaar ’s nachts, naar eigen zeggen is hij een slechte slaper. “Dan word ik wakker om een uur of twee en ga ik in mijn tekenkamer zitten. Met een mooi stukje klassieke muziek erbij komt de rust over me heen. Ik vergeet de tijd en voor ik het weet ben ik een paar uur verder.”

Opleiding
Het zware werk als tegelzetter zorgde ervoor dat Wim op jonge leeftijd arbeidsongeschikt werd. “Ik moest wat met mijn tijd, ik kon niet de hele dag mijn vrouw op haar vingers gaan zitten kijken. Toen ben ik me verder gaan richten op het tekenen. Eerst heb ik een cursus gevolgd bij Pieter Brueghel en daarna heb ik de tweejarige hobbyacademie in Venlo gedaan. Daarvoor ben ik cum laude geslaagd”

Goed materiaal
Wim verkoopt regelmatig werken en tekent ook vaak in opdracht. “Dat geld investeer ik in nieuw materiaal. Ik gebruik altijd het beste papier wat er is en topkwaliteit inkt, en daar betaal je voor. Goede inkt is belangrijk, dan is het werk kleurecht en vervaagt het niet door het licht. Ik bevestig het papier op mijn tekenplank en dan kan het proces beginnen. Na afloop breng ik het naar de lijstenmaker, een mooie lijst met passe-partout maakt het werk af.”

Schijndelse taferelen
Dat zijn werk bij Her en Der hangt ziet Wim als gelegenheid om meer mensen te laten genieten van zijn tekeningen. Hij heeft veel tekeningen gemaakt van straten en gebouwen in Den Bosch, Vught en Sint-Michielsgestel. Maar ook specifiek Schijndelse taferelen, deze zijn te zien bij Her en Der.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl