Handgemaakte collages en meer van Yup & Ing

SINT-OEDENRODE - De Rooise Ingrid Janssen en Yolanda van Zutven maken onder de naam Yup & Ing de meest prachtige kunstwerken. Zij verwerken vooral veel stenen waar ze beide verzot op zijn. Maar ook handgemaakte collages behoren tot hun specialiteit.

Haar hele leven al is Yolanda bezig met haar creativiteit en nadat ze haar baan kwijtraakte kwam ze in aanraking met Brownies & Downies alwaar een ‘shop in shop’ werd gerealiseerd. “Samen met een aantal Rooise ondernemers zijn we daarin gestapt”, begint ze. “Ongeveer drie jaar heb ik solo gewerkt maar ik wilde graag met iemand samen werken. Als duo kun je sparren over wat je inspireert en het is ook een stuk gezelliger.”
Ingrid is ook zo’n creatieve duizendpoot, naast haar baan in het ziekenhuis is ze graag bezig met haar handen. “We houden allebei heel erg van stenen, daar zijn we ook steeds naar op zoek”, zegt ze. “Een steen kan van zichzelf al prachtig zijn, wij bedenken dan een kunstwerk eromheen. We halen heel veel ideeën uit de natuur en de kracht is om met zo weinig mogelijk materiaal en/of tekst de boodschap over te brengen. Hier gaat vaak heel wat aan vooraf, bedenken, bespreken en uitproberen. Een tijdrovend proces wat vaak niet wordt gezien door mensen.”

Perfectionistische collages
Yup & Ing hebben een vaste ‘werkdag’ op maandag, dan zitten ze samen in hun werkruimte bij Yolanda thuis. Ingrid is vooral van het tekenen, Yolanda bedenkt daar passende teksten bij. “Onze gezamenlijke passie zijn die handgemaakte collages”, gaat Yolanda verder. “We verzamelen stapels tijdschriften waaruit we dingen halen die ons aanspreken. Continu overleggen we hoe en wat het moet gaan worden. Vervolgens gaan we de collage bewerken, uitvergroten en nog een keer bewerken. Totdat we het uiteindelijke resultaat hebben bereikt waarover we tevreden zijn. Tenslotte maakt de lijst eromheen het werk echt af.” 
Ingrid vult aan: “Het mag gezegd worden dat we allebei behoorlijk perfectionistisch zijn, daarin zitten we goed op één lijn. En tegen elkaar zeggen wanneer we iets niet mooi vinden is gelukkig nooit een probleem, dat kan gewoon.”

Nieuwe technieken leren
Elk werk van Yup & Ing is uniek, ze maken nooit twee keer hetzelfde, al vertonen de werken zo nu en dan wel enige gelijkenis. “We maken regelmatig wat op bestelling, dat is best een uitdaging”, aldus Yolanda. “Je wilt dan voor die opdrachtgever iets maken wat naar wens is. Wanneer iemand gegrepen wordt door jouw kunst dan raakt dat zowel diegene als onszelf. Daarvan krijgen we ook zeker weer energie en inspiratie om aan het volgende te beginnen.” Momenteel volgt Ingrid een opleiding aan de kunstacademie. “Ik ga daar een keer per week heen en krijg heel veel huiswerk. Hier leer ik weer nieuwe technieken en doe ik nieuwe ideeën op.” 
“En daar plukt Yup & Ing ook weer de vruchten van”, besluit Yolanda.

Een selectie van het werk van Yup & Ing is te zien bij Her en Der.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl