Waar in Schijndel woonde IJzeren Hein?

SCHIJNDEL - Zomer 1974, ik was 15 jaar oud en kreeg mijn eerste vakantiebaantje op aardbeienfarm Van der Heijden in Dinther. Het viel me zwaar. Moest ik nou trekken of draaien, en welke aardbeien waren nou rijp en welke niet? Het is ook zo laag bij de grond! Al na mijn eerste kistje, gaf de boer mij de zak. “Wij maken geen jam Mark, wij plukken hier aardbeien!” Later mocht ik op een kantoor de vensters schoonhouden … van de enveloppen, maar dat ging ongelofelijk in de papieren lopen. Ook ontslagen. Verder ben ik nog parttime-parkeerwacht geweest maar ook meteen weer op straat gezet, omdat ik overdag de geparkeerde auto´s ging verhuren. En oh ja, tussendoor heb ik in een Balkum’s bejaardenhuis nog even de lakens uitgedeeld, maar dat bleek ook geen directiefunctie te zijn. Ik bedoel maar, mijn lijst van miskleunen is langer dan die van Trump, maar ik ging ijzerenheinig door. Iedere teleurstelling maakte me nog gretiger om er de volgende keer wel een succes van te maken. 
Ik ben in Heeswijk geboren, uit een Veghelse moeder en een Dintherse vader, maar – geen idee hoe, heeft ons mam half 1958 stiekem kermis gevierd bij jullie - ik denk dat ik toch wat Schijndels bloed heb gekregen. Jullie zetten namelijk ook gewoon door, terwijl anderen op hun voorhoofd wijzen. Neem die glazen boerderij. Ken je ergens een maffer gebouw dan dat? Oké, in Parijs hebben ze een kerk zonder dak … maar dat is per ongeluk gebeurd. Jullie hebben met je volle verstand midden op het centrale marktplein een langgevelboerderij opgeblazen en achter glas gestopt. Idioot! Maar wel een succes. 
Op zondag 30 augustus kan heel Schijndel naar het terras van De Hopbel en 't Tramhuys voor een heus popconcert. Oké, op het terras kunnen slechts 284 Schijndelaren plaats nemen maar de bands hebben beloofd zo hard te spelen dat het tot in Gemonde te horen is. Kijk, dat is nou helemaal uit mijn hart gegrepen. Niet dat angsthazerige gemiep, maar gewoon een stap voorwaarts. Wedden dat jullie volgend jaar met de kermis van de Servatiuskerk kunnen bungeejumpen!?

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl