'Niet schreeuwen, maar zorgen dat we elkaar vinden'

SCHIJNDEL - Sinds Jetty Eugster vorig jaar afzwaaide als waarnemend burgemeester van Reusel- de Mierden is ze met pensioen. Ze vertelt over haar nieuwe leven, haar liefde voor de natuur en haar betrokkenheid bij Schijndel.

“Sjonge jonge, hoe zou ik dat doen?”, schoot door het hoofd van Jetty Eugster toen ze de Brabantse regioburgemeesters zag op persconferenties over het coronavirus. Regelmatig vraagt ze zich af wat zij als burgermoeder had kunnen betekenen voor de mensen. “Dat zit in je lijf en gaat nooit meer weg.” Vorig jaar ging de oud-burgemeester van Schijndel met pensioen. Het nieuwe leven bevalt haar goed, al moet ze er aan wennen. “Ik ging er altijd echt voor. De laatste drie jaar kwam ik vaak laat thuis na lange dagen, maar ik hield ook van het werk. ‘Gewoon’ even met pensioen gaan is toch anders dan ik dacht, maar dat vindt ook wel zijn weg. Ik moet het ritme zien te vinden.”

Beestjes 
Net voor het coronavirus Nederland bereikte, vierden Eugster en haar man nog vakantie in Lissabon. “We waren nog aan het geinen: niet hoesten, straks zetten ze ons uit het vliegtuig!” Eugster hoopt dat de solidariteit teweeggebracht door de crisis blijft bestaan. “Het is heel mysterieus, zo’n heel klein beestje dat we niet zien maar ons wel allemaal in de greep houdt. De laatste tijd is vaak gezegd dat we veel voor elkaar overhebben, maar ik hoop wel dat dit blijft. Je ziet het nou al minder worden, dat is jammer.” Last van beestjes heeft Eugster ook thuis, in haar eigen vierkante meter-moestuin in Empel. “Het groeit goed, maar ik zag vanmorgen wel dat beestjes mijn koolbladeren aan het oppeuzelen zijn.” Hij of zij is gelukkig geen veelvraat. “De sla staat er fantastisch bij en ik heb ook al grote koolrabi.” Het tuintje is een van de nieuwe manieren waarop Eugster haar nieuwe leven invulling geeft.

Ooienvaarsnesten 
Eugster is ook graag in de natuur, al is ze er de laatste tijd naar eigen zeggen te weinig te vinden. Samen met haar man fietst ze graag, bijvoorbeeld richting Heusden. Waar ze in Schijndel genoot van bosgebieden zoals het Wijboschbroek en de Geelders, geniet ze rondom Empel van het water en het fietsen over de dijken. “Het is prachtig hier langs de rivieren, we mogen niet klagen. Af en toe checkt Eugster of het ooievaarsnest dat ze als wethouder in Den Bosch ooit nog omhoogtrok, nog bevolkt is. “Als ik er langs fiets, denk ik: yes, ze zitten erop!”

Elkaar treffen 
Zoals bekend komt Eugster nog graag in Schijndel. Het doet haar dan ook goed te merken dat ook Schijndelaren haar nog steeds graag zien. “We hebben het goed met elkaar getroffen. Dat we elkaar zo goed gevonden hebben, daar ben ik kei blij mee.” Nog steeds denkt ze met veel plezier terug aan haar tijd als burgermoeder van Schijndel. “Ik vond jullie zo fijn en dat vind ik nog steeds. Oh wat hebben we het goed gehad, werkelijk waar.” Voor de fusie drukte Eugster Schijndelaren op het hart zo door te gaan en de ‘eigen clubkes’ te behouden. “Denk niet: wij zijn Schijndel maar.” Eugster denkt dat dit goed gelukt is. “Natuurlijk zijn er dingen anders geworden doordat Meierijstad het net even anders doet, maar ik hoor ook hele goede geluiden.” Eugster waakt er dan ook voor te veel in de Schijndelse spotlights te staan. “Meierijstad is natuurlijk ook een beetje mijn kindje, want die fusie hebben wij zelf ingezet. Maar een kind gaat ook zijn eigen weg, die gaat niet alleen om mama roepen. En dat hoeft ook niet, want er is een papa die het goed doet.”

De Bonte Hen 
Dat Eugster met pensioen is wil niet zeggen dat ze stil zit. Ze is en blijft betrokken bij de maatschappij. Ze is actief in verschillende besturen, waaronder die van het Milieucafé. Een organisatie die bij haar past, want de politica maakt zich druk om het veranderde klimaat. “Niet zo zeer voor ons zelf, maar wel voor onze kinderen en kleinkinderen. Het beangstigt, maar er alleen bang voor zijn helpt natuurlijk niet. We moeten er allemaal wat voor doen.” Zelf bezat Eugster tot voor kort winddelen van windturbine ‘De Bonte Hen’ aan het Noord-Hollands kanaal en er liggen sinds kort zonnepanelen op haar dak. “Ze gaan als een tierelier.” Niet iedereen is doordrongen van de noodzaak van maatregelen, en dat benauwt Eugster af en toe. “Als burgemeester sta je boven de partijen, maar ik ben natuurlijk nog steeds lid van een partij (CDA, red).” Sinds kort heeft de provincie Noord-Brabant een coalitie die niet per se vooraan staat als het gaat om het opwekken van duurzame energie. “Als het me niet aanstaat dan zeg ik het ook. Als we dat niet doen worden we lauw en vallen we stil.”

Samenwerken vindt Eugster sowieso belangrijk. “Het gaat ondanks de crisis nog goed met ons. Laten we dat ook vasthouden en niet tegenover elkaar staan schreeuwen, maar zorgen dat we elkaar vinden.” Ze refereert aan een uitspraak van Bisschop de Korte van het bisdom Den Bosch: ‘Het kwade schreeuwt en het goede fluistert’. “Met schreeuwen schieten we niets op. Ik doe het zelf ook weleens hoor, maar ik denk: zoek elkaar op. We hebben elkaar keihard nodig.”

De zomer spendeert Eugster dit jaar met het maken van uitjes, zoals naar de dierentuin en musea. Verder geniet ze van de tijd met haar man, haar kinderen en kleinkind. “Binnenkort komt er weer eentje bij, dus dat is ontzettend leuk.” Eugster kan ook enorm genieten van de Zeeuwse kust. “Nederland is een grote stad met wat groen en water, meer zijn we niet.” Daarnaast geniet Eugster van de simpele dingen in het leven. “Een beetje fietsen, toeren, een glaasje drinken en genieten van de warme avonden.” Ook de caravan wordt deze zomer weer gebruikt, voor een tripje naar Frankrijk. “Anders wordt ie muf.” 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl