Nationale Orgel- en Open Monumentendag

SCHIJNDEL - Zaterdag 12 september is het Nationale Orgel- én Open Monumentendag. Reden voor de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel om in samenwerking met de VVV-Schijndel een interessant programma samen te stellen: drie gratis rondleidingen. De eerste begint om 12.00 uur, de tweede om 13.30 uur en de laatste om 15.00 uur.

Deze drie rondleidingen gaan altijd door: er wordt géén minimum aantal gehanteerd. Er is wél een maximum. Er mogen, vanwege de richtlijnen, maximaal tien personen per rondleiding mee. Daarom: meld je vóóraf aan voor een van de rondleidingen.

Geschiedenis van de kerk
Jan Buil leidt u door de geschiedenis van de Sint Servatiuskerk aan de Markt in Schijndel en eindigt zijn rondleiding bij het koororgel voor in de kerk.

De organist en beiaardier op hun vingers kijken
Bij het koororgel neemt een van de aanwezige organisten – Kees Doornhein of Johan Dekker – het van Jan Buil over. De deelnemers krijgen tekst en uitleg over de werking van een pijporgel en kunnen in het binnenste van een orgel kijken terwijl het wordt bespeeld.
Daarna gaan vijf mensen met beiaardier Joost van der Werf mee omhoog de toren in naar de speelkamer van het carillon, gevolgd door organist Kees Doornhein die vijf mensen mee naar boven neemt naar het monumentale Smitsorgel. Na 15 minuten wisselen de twee groepen van plek. Voordat de twee groepen naar boven gaan krijgen ze duidelijke instructies hoe de wisseling in de toren coronaproof plaatsvindt. De duur van de totale rondleiding is ongeveer één uur en vijftien minuten.

Aanmelden via: info@smitsorgelschijndel.nl en kijk ook eens op www.smitsorgelschijndel.nl, of op de Facebookpagina @smitsorgelbeiaard.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl