Kritische commissie: 'Stel besluit over Resort de Molenheide uit'

SCHIJNDEL - Na enkele uren discussiëren besloten commissieleden donderdag 10 september dat het beter is dat er voorlopig niet over Gebiedsvisie De Molenheide gestemd wordt. Kritiek was er op de haalbaarheid van het plan, het laten verhuizen van bewoners en gebrek aan participatie.

In de visie staat dat de omgeving van het resort weer een bloeiend recreatiegebied moet worden waar nog meer dan nu ruimte is voor sport- en muziekevenementen. De organisatie van Paaspop gaf bijvoorbeeld al aan een vast natuurpodium in die omgeving te willen. Het is daarom de bedoeling dat Resort de Molenheide ‘niet verder afglijdt’ en aanwezige illegale praktijken stoppen, aldus de visie. Het moet weer een echt vakantiepark worden en dat betekent dat de permanente bewoners op termijn zullen moeten verhuizen uit hun chalets. Voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VVE) Wim Venrooij spreekt namens de bewoners van het resort zijn onvrede uit. “Wij veroorzaken toch geen situatie van verloedering, wij zijn toch niet ondermijnend naar de overheid en wij houden ons toch niet bezig met illegale activiteiten? Wij leven ons leven en hebben hier gewoon een rustig bestaan. Wij vallen niemand lastig.”

Nul komma nul procent vertrouwen 
De fractie van de VVD twijfelt over de haalbaarheid van de plannen. “Enkel het opheffen van permanente bewoning maakt van het resort nog geen bloeiend recreatiepark”, aldus Frank-Jan van Zutven. Wanneer het raadslid aan Venrooij vraagt of hij gelooft dat de eigenaar van De Molenheide de faciliteiten zoals het zwembad en de receptie zal opknappen, antwoord Venrooij resoluut: “Daar heb ik nul komma nul procent vertrouwen in. Mensen die het beheer voeren over het park hebben niet het beste voor met de mensen die er wonen.” Ook Marrik van Rozendaal (D66) wijst erop dat het nog maar de vraag is of het vakantiepark genoeg economische draagkracht heeft. “Als je ziet dat er ook in de Kienehoef sprake is van semipermanente bewoning, kun je er vanuit gaan dat twee grote campings of resorts eigenlijk niet haalbaar zijn in Meierijstad.”

Woonwijk
Dat permanente bewoning straks niet meer is toegestaan, botst met het tekort aan woningen in Meierijstad, vinden diverse commissieleden. Van Rozendaal zou graag zien dat van het resort een ‘echte woonwijk’ gemaakt zou worden, aangezien er volgens hem plek is voor vierhonderd huizen. “Geef eigenaren de kans om hun kavel te verkopen als bouwgrond of echt huis neer te zetten.” Van Rozendaal kan op bijval rekenen. “Gemeentebelang vindt dat de huidige eigenaren van de chalets van hun eigendommen moeten kunnen blijven genieten. Misschien moet de VVE zelf maar eigenaar worden middels een stichting”, aldus Huub van de Wijdeven. “Mensen, accepteer dat het resort mede door het gedogen van de gemeente een soort woonwijk ís geworden”, zegt Tonnie Wouters (SP).

Financiële gevolgen 
Wouters steekt van wal over hoe de gemeente permanente bewoning al jarenlang gedoogt. “Het had de gemeente gesierd als ze deze mensen ter zijde had gestaan. Door de visie nu te brengen zijn de chalets zo goed als onverkoopbaar geworden, met alle financiële gevolgen voor de eigenaren. Dan heb ik het nog niet eens over de emotionele gevolgen.” Ook Marischka Klotz (Hier) is bezorgd. “We zadelen de bewoners met zorgen en onzekerheid op terwijl ze niets anders willen dan een prettige woon- en leefomgeving waar ze voor elkaar zorgen, jong en oud.”

Gebrek aan participatie 
In zijn betoog zegt Venrooij dat de VVE niet is meegenomen in de gesprekken over de visie en er niet geluisterd is naar wensen van de bewoners. Aan de hand van appjes die omwonenden naar Sikko Oegema (PvdA) stuurden, laat het raadslid zien dat ook zij niet betrokken zijn bij het opstellen van de visie. Het eventuele natuurpodium van Paaspop ziet een appverstuurder bijvoorbeeld niet zitten. “Alsof we niet al genoeg overlast van Paaspop hebben.” Oegema vraagt zich daarom hardop af of een besluit over de visie niet uitgesteld moet worden. Later windt ook Laurens van Voorst (Hart) zich hierover op en na een stemming besluit de commissie dat het beter is dat er aankomende raadsvergadering nog niet gestemd wordt over het voorstel en dat meer participatie nodig is. Of de gemeenteraad dit advies overneemt donderdag 24 september is nog maar de vraag, want daar liggen de stemverhoudingen anders.

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl