“Zodra ik door de slagboom ben voel ik me veilig”

SCHIJNDEL - Bewoners van Resort de Molenheide waren bepaald niet blij toen ze de gebiedsvisie onder ogen kregen waarin staat dat ze op termijn uit hun chalets moeten verhuizen. Vier van hen vertellen over het thuisgevoel, de discussie in de politiek en de toekomst van het park.

Op een zonnige zondagochtend bespreken Anja Vulders, Cees van Eindhoven, Arno van Straalen en Wim Venrooij de gebiedsvisie die ze per toeval en ‘out of the blue’ onder ogen kregen. Als voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VVE) sprak Venrooij regelmatig met ambtenaren over de toekomst van het park, maar deze visie viel hem rauw op zijn dak. “We hadden best wel goede gesprekken, maar nooit over een visie waarin staat dat de Molenheide op termijn ontmanteld moet worden.” De vier zijn dan ook opgelucht dat de commissieleden adviseren om voorlopig nog geen besluit te nemen over het voorstel, maar ze zijn voorzichtig. Leden van het CDA stemden tegen en die zijn flink aanwezig in de raad die er nog over moet beslissen.

Thuisgevoel 
De vier hebben elk eigen redenen voor het kopen van een chalet, maar zijn er allemaal tot op de dag van vandaag zeer tevreden mee. Venrooij kampeerde vroeger weleens op het vakantiepark, maar geniet nu iedere dag van zijn chalet aan het water. “Ik zit vaak lekker in mijn tuintje te vissen.” Voor Vulders bleek het chalet een uitkomst in een tijd van woningnood en hoge huizenprijzen. Vanaf het moment dat ze haar woning betrad, keerde de rust terug in haar lijf. “Ik was meteen verliefd. Zodra ik door de slagboom rijd voel ik me veilig, want dan ben ik thuis.” In de visie staat dat het nog wel een aantal jaar duurt voor de bewoners uit hun chalet moeten, maar Venrooij is er niet gerust op. “Dat het als een zwaard van Damocles boven ons hangt voelt gewoon niet fijn”

Onrealistisch 
Met de visie wil de gemeente de omgeving nieuw leven inblazen en er door middel van nog meer sport- en muziekevenementen een echt recreatiegebied van maken. “Dat ze een gebiedsvisie maken snap ik wel want dit is een heel mooi buitengebied, maar de gedachte om hier een recreatiepark van te maken is totaal niet realistisch”, aldus Venrooij. Bovendien hebben het de bewoners het gevoel te moeten wijken voor Paaspop en de Manege de Molenheide en zou de gemeente daarom naar redenen zoeken om permanente bewoning te stoppen. Het park zou verloederen en niet verder mogen afglijden.

Saamhorigheid 
Dit beeld van het resort is niet terecht, vinden de bewoners. “Er zijn een paar lelijke oogjes her en der maar die heb je overal”, zegt Vulders. In het park letten de mensen juist goed op elkaar en de meesten zijn heel behulpzaam. Nadat Vulders in de groepsapp vertelde zich onveilig te voelen door de donkere ingang van het park, zorgden medebewoners dat de volgende dag alle lichten het deden er een bouwlamp op de slagboom stond. Van Eindhoven vertelt over de tuintjes van medebewoners die hij graag opknapt om het park netjes te houden. Vulders: “Dat is de saamhorigheid die je hebt op zo’n resort. Ik ken hier bijna niemand, maar de mensen staan wel voor je klaar.” Dat is wel anders in menige woonwijk”, vult Van Straalen aan.

Dromen 
Het viertal benadrukt dat ze elkaar onderling uit de brand helpen als het moet, en ze niet op hulp van de eigenaar van het park hoeven te rekenen. Hij ontvangt geld voor onderhoud, maar doet er niets mee. “Als je hier het park opkomt en het zwembad ziet denk je dat het hier een bende is. De voorkant van het park is door de eigenaar compleet verwaarloosd en verpauperd. Mensen zien alleen het smerige pingpongtafeltje tussen het onkruid.” De fractie van D66 stelde in de commissievergadering voor een woonwijk van het resort te maken, maar dit zien de bewoners niet echt zitten. Venrooij hoopt dat de VVE ooit een stichting kan worden en bewoners op die manier zelf het park kunnen overnemen en beheren. “We willen het graag zelf goed doen. Er zijn genoeg mensen die willen helpen het park netjes te houden”, aldus Van Straalen. Van Eindhoven beaamt: “Het kan zo mooi worden.”

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl