Burgemeester Van Rooij over corona-aanpak Meierijstad

MEIERIJSTAD - Burgemeester Kees van Rooij en gemeentesecretaris Marijke Wilms informeerden politici en andere geïnteresseerden dinsdag 8 september tijdens een politieke avond over hoe de gemeente tot nu omging met het coronavirus. “Ik wil op deze manier verantwoording af leggen voor wat er gedaan is.”

Burgemeester Van Rooij benadrukt meerdere malen dat het coronavirus de gemeente hard aangepakt heeft. Volgens officiële cijfers van de GGD overleden in Meierijstad 131 mensen waarbij aangetoond is dat ze besmet waren met het virus, maar de verwachting is dat dit er eigenlijk veel meer zijn. Statistieken van de gemeente laten zien dat er de afgelopen maanden 230 meer mensen stierven dan voorgaande jaren deze periode. “Covid-19 heeft Meierijstad hard getroffen”, concludeert Van Rooij.

Buitenspel 
De bestrijding van het virus wordt bedacht en bepaald door de minister en de voorzitter van de veiligheidsregio waar Meierijstand onder valt. "Dat het lokale gemeentebestuur in een tijd waarin veel gebeurt en veel acties nodig zijn voor een deel buitenspel gezet wordt, was wennen", zegt Van Rooij. “Dat was voor mij persoonlijk als burgemeester ook best een lastige.” Wat is dan wel de rol van de gemeente tijdens een pandemie? Van Rooij legt uit dat het de taak van de gemeente is om informatie door te geven aan de veiligheidsregio en uitleg en informatie te geven aan inwoners van Meierijstad. Ook is het aan de gemeente om de ingestelde noodverordening en de genomen maatregelen uit te voeren en te handhaven. Daarnaast hielpen ambtenaren uit Meierijstad met het uitvoeren van landelijke acties, zoals het brengen van bloemen naar kwetsbare inwoners. Later hield de gemeente scherp in de gaten wanneer bijvoorbeeld zwembaden en scholen weer langzaam open konden.

Flexibiliteit 
Marijke Wilms is gemeentesecretaris van Meierijstad en vertelt hoe de gemeentelijke organisatie soms flexibel moet zijn tijdens de coronacrisis. Zo was het op de milieustraat een tijd lang heel druk, en kregen ze assistentie van medewerkers uit het zwemonderwijs die door sluiting toch even weinig te doen hadden. “Jongerenwerkers werden ingezet om boa’s te helpen bij het handhaven van de anderhalve-meter samenleving. Mensen deden even wat anders dan ze gewend waren.”

Herdenken 
"De coronacrisis is nog niet voorbij", benadrukt de burgemeester. "De ontwikkelingen worden scherp in de gaten gehouden en nu al wordt gepraat over hoe het moet met toekomstige activiteiten zoals sinterklaas en carnaval. De impact van het virus was en is groot in de gemeente en daar moet de gemeente iets mee doen", aldus de burgemeester. "Een herdenking zou in het voorjaar van 2021 kunnen plaatsvinden en hier is al een speciaal comité voor aangesteld. Men is enthousiast aan de slag gegaan en heeft duidelijke ideeën.”

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl