Sinterklaasintocht afgelast, Schijndelse Piet transformeert

SCHIJNDEL - Zojuist binnengekomen nieuwsbericht van Stichting Sinterklaas Schijndel

“We hadden er nog zo op gehoopt, maar helaas: de sinterklaasintocht in Schijndel is afgelast voor dit jaar.” Dit meldt Stichting Sinterklaas Schijndel. Dit geldt ook voor het grote Sinterklaasfeest in het Elde College. Een andere grote verandering is de stapsgewijze transformatie van Zwarte Piet naar schoorsteenpiet. Hij is niet zwart, hij is niet wit, hij is ook geen roetveegpiet. Hij is egaal grijs van kleur en draagt zachtere tinten make-up.

Achter de schermen is veel discussie geweest en de stichting heeft er flink mee geworsteld, zegt voorzitter Lambèr Gevers. “Onze liefde voor Zwarte Piet is niet verdwenen, maar we willen mensen geen pijn doen. Andere waarden zijn belangrijker. Zoals de liefde voor het feest, dat behouden dient te blijven. Ik merkte ook dat door de radicalisering in het debat het plezier onder vrijwilligers dreigde weg te verdwijnen.”

Corona
Naast de pietendiscussie raakt ook Corona het kinderfeest hard. De stichting wil geen risico lopen en gaat er daarom van uit dat de 1,5 meterregel ook in december geldt. Dat betekent nogal wat: zo vindt er geen intocht plaats. “In plaats daarvan denken we aan een online intocht voor kinderen en zijn we bezig met plannen voor een heuse Sintvilla waar gezinnen het dagelijkse leven van Sinterklaas in Schijndel mee kunnen maken”, zegt Gevers.
“Met pijn in ons hart, maar tegelijkertijd in de overtuiging dat we niet anders kunnen, hebben we ook een streep moeten zetten door de Sinterklaasfeesten in het Elde College. Een show in de aula van het Elde College, die maar voor een kwart gevuld is, doet naar onze mening afbreuk aan de magie van de Sinterklaastijd.”

Schoorsteenpiet
Nederland verandert momenteel snel. Dat geldt ook voor het uiterlijk van Zwarte Piet. Deze jaarlijks terugkerende discussie, inmiddels een traditie geworden, is recentelijk weer opgelaaid. De ene groep vindt dat Zwarte Piet moet verdwijnen. Daar pal tegenover staat de groep die vindt dat hij moet blijven. 
“Stichting Sinterklaas Schijndel vindt ook dat er iets moet gaan veranderen aan het fenomeen Zwarte Piet. De stichting wil de traditie van het feest zo min mogelijk aantasten, namelijk dat het hulpje van Sinterklaas door de schoorsteen komt.
Naast de vertrouwde karakters als Keukenpiet en Feepiet gaat de stichting met schoorsteenpieten werken. Wat de stichting ‘de magie van de onherkenbaarheid’ noemen, wil ze behouden.’’ Met de nieuwe stap wil willen zij een beweging maken en minimaal afwijken van de traditionele Piet. De stichting heeft daarom gekozen voor een stapsgewijze metamorfose naar de kleur grijs. De grootste angel, de associatie met een bepaalde huidskleur, is hiermee in één klap weg.

Allemaal hetzelfde
Stichting Sinterklaas Schijndel staat niet alleen in dit besluit. De comités in Veghel en Sint-Oedenrode gaan mee in deze beweging, ondersteund door gemeente Meierijstad. “We voorzien dat dit alles heel wat losmaakt. Sommige mensen zullen het toejuichen. Veel mensen zullen boos zijn. Dat is dan zo. Duidelijk is dat er geen manier is om dit voor iedereen goed te doen.”

Sinterklaas is en blijft gewoon leuk
“We zullen, met respect voor alle onmogelijkheden, er alles aan doen om er voor onze jongste kinderen een onvergetelijk feest van te blijven maken. Dat kan nog steeds, ook al moeten we improviseren want Sinterklaas is gewoon leuk, ongecompliceerd en gezellig. Zo is het bedoeld en zo moet het ook blijven.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl