College beantwoordt vragen van SP over betaalbare woningen

MEIERIJSTAD - Het College geeft antwoord op de zeventien vragen die de SP stelde over de zelfbewoningsplicht die niet ingesteld wordt in Meierijstad en de betaalbaarheid van huurwoningen.

Enkele weken stelde de fractie van de SP vragen over de betaalbaarheid van woningen, aan de hand van De Lochtenburg. De huurwoningen in het centrum van Schijndel werden een paar jaar geleden door een corporatie uit Rosmalen verkocht aan een particuliere ontwikkelaar. Dit betekent niet veel goeds voor de hoogte van de huurprijzen, schreef de SP. “Momenteel zijn huren van achthonderd, negenhonderd en zelfs duizend euro zeker geen uitzondering.”

Woningbehoefte
Volgens het College is het niet zo erg is dat de prijzen hoger worden. Immers, er is in Meierijstad een grote behoefte aan middeldure huurwoningen. De komende jaren wordt maar weinig van dit soort woningen bijgebouwd. De schaarste op de markt draagt bij aan de hoger wordende huurprijzen. “Voor betaalbare huurwoningen en koopwoningen moet toch een inhaalslag gemaakt worden?” vraagt de SP. Het College: “Daar willen we ook niets aan af doen.”
In de raadsvergadering van september gaf wethouder Jan Goijaarts (CDA), namens verantwoordelijk wethouder Rik Compagne (HIER) eerder al antwoorden op vragen van de SP over De Lochtenburg. Zo golden er in het jaar dat het complex gebouwd werd nog andere regels en waren corporaties nog niet verplicht om uitsluitend woningen voor lage inkomens te realiseren.

Cijfers
De fractie van de SP wilde ook meer weten over het besluit van de gemeente om huizenkopers niet te verplichten ook daadwerkelijk te gaan wonen in het pand dat ze kochten. Volgens het College is zo’n zelfbewoningsplicht niet nodig omdat maar een klein gedeelte van het aantal woningen verhuurd wordt door beleggers. Ook voor lokale makelaars zien er geen heil in, aangezien speculaties met koopwoningen bijna niet zouden voorkomen in de gemeente. De partij wilde onder meer weten of de cijfers waarop de beslissing gestoeld is, enkel afkomstig zijn van lokale makelaars. Nee, aldus het College. De cijfers zijn ook afkomstig van het CBS en data in handen van de gemeente.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl