Peter Beijers is groot voorstander van ‘droomwijk’

WIJBOSCH/SCHIJNDEL - Hoe moet het met de ouderenzorg in de toekomst? Het aantal ouderen stijgt fors en de verpleeghuizen kunnen de zorg nu al bijna niet aan. Dit kwam onder meer ter sprake tijdens de digitale afscheidsbijeenkomst van bestuurder van Laverhof Peter Beijers op woensdag 7 oktober.

“Jonge ouderen, ook wel vitalo’s genoemd, kunnen beter niet stoppen met werken”, aldus bestuurslid van de adviesraad Pieter Hilhorst tijdens zijn toespraak aan het begin van de bijeenkomst. “Beter is dat zij zich actief blijven inzetten voor de samenleving. Bijvoorbeeld door te zorgen voor mensen die zorgbehoevend zijn.” Tijdens het online mini-symposium werd onder meer gesproken over de andere manieren van wonen en het financieren van de zorg. Volgens Peter Beijers, zojuist toegetreden tot de vitalo’s, moet de ouderenzorg terug naar de wijken en minder plaatsvinden in verpleeghuizen. Het landelijke adviesrapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving sluit daar helemaal bij aan.

Kijken wat nog wél kan
In de toekomst kunnen jong gepensioneerden een grote rol spelen als het gaat om de ouderenzorg. Beijers is hier een groot voorstander van. “Bij Laverhof hebben we al jaren een droom”, zei hij. “Een nieuwe woonwijk met verschillende generaties.” De plannen voor deze woonwijk zijn al in een gevorderd stadium, men kan volgens Beijers rekenen op steun vanuit de gemeente. “In deze droomwijk gaan we vooral uit van wat mensen nog wél kunnen. Alleen wanneer het echt nodig is wordt een zorgprofessional ingeschakeld. In de toekomstige ‘droomwijk’ krijgen ook de pensionado’s een rol in de ouderenzorg. Er is alleen woonruimte voor hen die klaar willen staan voor een ander.” Niet iedereen is het hiermee eens, Maria Appeldoorn van de centrale cliëntenraad van Laverhof ziet liever dat men op basis van vrijwilligheid hulp biedt. Beijers gaf toe dat veranderen van de zorg ‘spannend’ is. “Gelukkig merk ik dat de overheid de leefwereld van mensen inmiddels belangrijker vindt dan de systeemwereld. Dat vind ik al een flinke stap voorwaarts.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl