Volksvertegenwoordigers bespreken begroting, vooral zorgen over ozb-verhoging

MEIERIJSTAD - Het College van Meierijstad wil de onroerendezaakbelasting (ozb) met vier procent verhogen en dit is tegen het zere been van een flink aantal politieke partijen, bleek tijdens de commissievergadering van donderdag 15 oktober. Naast de belastingverhoging passeerden onder meer veiligheid, woningbouw en corona de revue. 

Het college van Meierijstad wil dat de belasting die eigenaren van panden betalen aan de gemeente (ozb) naast de structurele verhoging van twee procent nog eens verhoogd wordt met twee procent om een gat in de begroting te dichten. Als enige coalitiepartij is de VVD het hier niet mee eens. “Het signaal om de collectieve lasten te verhogen in een periode waarin veel zelfstandige en bedrijven geen of beperkte inkomsten hebben en onze burgers het zwaar hebben, vinden we dit geen prettige boodschap”, aldus Wilma Wagenaars.

Als een knipschaar buigen
Ook Laurens van Voorst (Hart) trekt van leer tegen de verhoging. “Het college bezuinigt niet en dus moeten veel inwoners bezuinigen.” Volgens de fractievoorzitter moet de gemeente ophouden met als een knipschaar buigen voor ondernemers en moet er bezuinigd worden op economische promotie, zoals citymarketing. Voor de werkgelegenheid in Meierijstad hoeft de gemeente het in ieder geval niet te doen, vindt Van Voorst. Immers, veel werk wordt toch gedaan door arbeiders die uit het buitenland moeten komen. “Wat u ervoor terugkrijgt is een handjevol boze ondernemers en tachtigduizend blije inwoners”, aldus de fractievoorzitter.

Uit de corona-pot
Wagenaars en Van Voorst staan niet alleen. Ook de fractie van Lijst Blanco is tegen, net als die van Gemeentebelang. Volgens Peter Verkuijlen zijn er ‘genoeg andere financiële uitspattingen’ die geld op zouden kunnen leveren. Ook de fractie van Lokaal heeft een oplossing. “Als we ons daadwerkelijk richten op woningbouw groeit de ozb automatisch mee.” Ook de SP is kritisch en stelt voor het geld dat de ozb-verhoging moet opleveren te dekken uit de pot gereserveerd voor de gevolgen van het coronavirus. Op de VVD na zijn de coalitiepartijen minder kritisch op de voorgestelde verhoging. De fractie van Hier denkt dat het door corona tijd is om extra uitgaven te doen. “Sportclubs, verenigingen en culturele instellingen zullen ondersteuning nodig hebben.”

Speelpleinen rookvrij
Toch is het niet alleen de ozb-verhoging waarover de volksvertegenwoordigers zich uitspreken. Marrik van Rozendaal (D66) zet de woningnood maar weer eens op de agenda en Arie de Zwart (PvdA) kondigt een motie aan die ervoor moet zorgen dat op bepaalde speelpleinen niet meer gerookt mag worden. “Hoe mooi zou het zijn als kinderen opgroeien in een rookvrije gemeente?” Meer over de zorgen en plannen van de volksvertegenwoordigers van Meierijstad is te lezen in een uitgebreid stuk in DeMooiSchijndelKrant van woensdag 21 oktober.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl