Super(food) voor de huid

SCHIJNDEL - De term superfood vind ik eigenlijk een beetje overdreven. Vaak worden voedingsmiddelen, zoals Açai bessen en Baobab poeder die van ver komen, superfood genoemd.

Onze Hollandse appels en boerenkool hebben net zo’n gezonde eigenschappen. Maar als je dan toch een exotisch voedingsmiddel wil betitelen met superfood, dan mag je het van mij geven aan de Moringa boom.

Wat is Moringa?
De Moringa oleifera oftewel de peperwortelboom groeit van oorsprong op de uitlopers van de Himalaya in India. Tegenwoordig wordt de voedzame boom overal ter wereld gekweekt, onder meer in Afrika, om ondervoeding tegen te gaan. Het bijzondere van de Moringa is dat elk deel eetbaar is en medicinale eigenschappen bevat: bladeren, peulen, zaden, bloemen en zelfs de wortels.

Wat is het beste deel van de Moringa?
De bladeren van de boom zijn het meest rijk aan voedingsstoffen en bevatten bètacaroteen, vitamine A, C, proteïne, ijzer, kalium, magnesium en calcium. De bladeren kunnen worden gekookt als spinazie of gedroogd en vermalen worden toegevoegd aan een smoothie. Volgens onderzoek zou Moringa chronische ontstekingen verminderen, tegen diabetes type 2 helpen en stapeling van arsenicum in het lichaam tegengaan. Maar er is een andere reden waarom ik graag een paar keer per week gemalen Moringablad in een smoothie doe.

Waarom zijn Moringa bladeren goed voor de huid?
Een goedwerkende lever is onlosmakelijk gekoppeld aan een gezonde huid. Als je lever niet goed werkt slaat hij schadelijke stoffen op in je huid. Dit kan zorgen voor een gevoelige huid en vroegtijdige veroudering. Moringabladeren zijn niet alleen een natuurlijke vitaminebom, maar zorgen er volgens onderzoek voor dat je lever beter functioneert doordat ze leververvetting tegengaan. 
Er is nog maar een beperkt aantal onderzoeken gedaan naar claims over positieve effecten van Moringa. In het onderzoek waarnaar hierboven wordt verwezen is Moringa alleen nog getest op dieren en niet op mensen maar de resultaten zijn veelbelovend.
Ik denk dan ook dat de Moringa boom niet voor niets al meer dan 5000 jaar lang de wonderboom wordt genoemd.

Kijk ook op www.weet-magazine.nl/wonderboom-goed-voor-gezondheid/

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl