Help, de zorg verzuipt…

SCHIJNDEL - Ik heb voor mijn column deze week maar even de vrijheid genomen om de titel te boetseren aan de hand van de Brabantse streekroman van Toon Kortooms: Help, de dokter verzuipt! De inhoud van de roman heeft alleen niks te maken met het onderwerp waarover ik me (en velen met mij) nu zorgen maak.

“Het water staat ons aan de lippen!” Dit hoor ik met enige regelmaat van collega-verpleegkundigen en -verzorgenden uit de thuiszorg, het verpleeghuis en ook uit de ziekenhuizen. Er is met enige regelmaat geen enkel vrij bed meer te vinden in de Brabantse ziekenhuizen, zodat patiënten noodgedwongen moeten worden opgenomen in andere provincies. Je kunt je voorstellen wat dat betekent voor de familie als die tientallen kilometers moeten reizen om op bezoek te gaan. Veel ziekenhuizen gaan nu met hulp van de huisarts COVID-19 patiënten eerder naar huis toe laten komen. Zo’n patiënt heeft dan nog zuurstof thuis nodig en moet enkele malen per dag de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed opnemen en doorgeven. Allemaal technische handelingen die uitgevoerd kunnen worden door een goed geïnstrueerde mantelzorger. “En je kan dan altijd terugvallen op de thuiszorg” hoorde ik een arts zeggen. Ik moet me nu even inhouden om niet boos te worden. Het is in de thuiszorg al druk genoeg met al die mensen die eerder uit het ziekenhuis worden ontslagen. Die nog infuustherapie nodig hebben, of een antibioticum via dat infuus. Die thuis een bloedtransfusie krijgen omdat er in het ziekenhuis dan een plek overblijft voor iemand die dat bed – wellicht – harder nodig heeft. Afgelopen weekend kwam er een noodkreet in onze groepsapp: wie kan er extra werken, want we hebben (let wel: in het weekend!) 5 nieuwe cliënten erbij.

Om de druk in de zorg te verminderen komt er nu een vuurwerkverbod aan het einde van het jaar. Spreekwoordelijk helaas een druppel op een gloeiende plaat. 1300 vuurwerkongevallen rond de vorige jaarwisseling zorgt weliswaar voor veel ellende voor de betrokkenen, maar verlicht het afnemen van dat aantal de druk op de zorg? Ik denk van niet!

Wat wel helpt? Je houden aan de coronamaatregelen: draag een mondmasker, was je handen, blijf thuis als je niet echt weg moet! Doe het niet alleen voor jezelf of voor je familie, maar ook voor de kwetsbaren in onze maatschappij! We zien allemaal op TV de beelden uit Napels waar patiënten urenlang in de auto moeten wachten, daar zuurstof krijgen toegediend, omdat er gewoon geen plek meer is in de ziekenhuizen.

Ja, de zorg verzuipt! We hebben al jarenlang gewatertrappeld om het hoofd boven dat water te houden. Ondanks de hoge werkdruk, de lage salarissen en het personeelstekort. Ik vrees voor de komende weken als er geen afname van besmettingsgevallen zijn, en de ziekenhuizen (te) vol blijven.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl