Goudsmid Fleur de Jong

SCHIJNDEL - Fleur de Jong (32) is goudsmid in opleiding, ze volgt de vierjarige MBO opleiding in Schoonhoven en zit nu in haar derde jaar. Naast een hele maandag op school besteedt Fleur zo’n tien tot vijftien uur per week aan haar werk.

“Eigenlijk wilde ik altijd al goudsmid worden”, begint ze. “Maar toen ik klaar was met het VWO bedacht ik dat een studie geneeskunde toch beter voor me was dan een MBO opleiding goudsmeden. Na vier jaar heb ik de geneeskunde vaarwel gezegd en ben ik alsnog mijn droom achterna gegaan. Daar heb ik tot op heden nog geen moment spijt van gehad, dit past echt veel beter bij me.”

Sieraden met een verhaal
Fleur doet de deeltijdopleiding, ze werkt ernaast ook in de gehandicaptenzorg. “Ik wil het liefste straks als ik klaar ben met de opleiding beide dingen blijven doen. Dat is aan de ene kant financieel wellicht het beste maar ik hou ook heel erg van mijn werk in de zorg. In de deeltijdopleiding leer je veel over verschillende materialen en technieken. Goudsmeden wordt gezien als een ambacht, het is veel minder vrij dan bijvoorbeeld schilderen. Inmiddels heb ik wel min of meer mijn eigen stijl ontwikkeld, het liefst maak ik hele verfijnde en sierlijke sieraden. En dan vind ik het leuk om dingen te maken die een verhaal vertellen, iets symbolisch of met een steen met betekenis. Momenteel ben ik me aan het toeleggen op sieraden maken met paardenhaar. Ik werk het vaakst met zilver, goud doe ik alleen op bestelling wat vooral te wijten is aan de hoge goudprijs van tegenwoordig. Ik wil de lat steeds hoger leggen, elke keer weer wat bijleren. Dat is uiteraard ook nodig voor mijn opleiding, daarvoor moet ik verschillende competenties behalen. De volgende opdracht is om een miniatuurwerk te maken. Ik ga hiervoor een miniatuur vliegmachine van Da Vinci namaken van zilver.”

Eigen werkkamer
Fleur woont sinds juli 2020 in Schijndel, ze verruilde de Randstad voor een wat meer bosrijke omgeving, ook omdat haar vriend dat graag wilde. “Mijn werkplek is in de woonkamer, dat is niet ideaal maar voor nu is het prima. In de toekomst zou ik wel graag een eigen werkkamer hebben zodat ik wat meer apparatuur kwijt kan.” Zo nu en dan verkoopt Fleur wel eens wat van haar sieraden maar vaak geeft ze het cadeau aan familie en vrienden. “Ik zit nog in het beginstadium van het verkooptraject, mijn website is nog in ontwikkeling. Dat mijn werk bij Her en Der te zien is vind ik erg leuk. Misschien verkoop ik wat en mochten mensen iets willen bestellen wat daar niet te zien is dan kunnen ze altijd contact met me opnemen via fleurdejong88@gmail.com.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl