Grote boekenmarkt in Deventer

Nu al verheug ik mij op de boekenmarkt aanstaande zondag in Deventer, de grootste boekenmarkt van Europa. Nergens anders kan de boekenliefhebber snuffelen in achthonderd kramen op één locatie! Het afgelopen decennium werden er ieder jaar meer dan honderdduizend bezoekers geteld. De boekenroute, langs de kramen gemeten zo’n slordige zes kilometer lang, slingert van de Brink langs beide zijden van de fraaie Waag richting de IJssel. Daar rijgen zich aan weerszijden van de IJsselboulevard vele boekenstalletjes aaneen. Men heeft er een prachtig uitzicht over de rivier, de strandjes aan de overkant en het groene achterland. Na het aantippen van het verste punt en een verfrissing lopen we via verschillende zijstraten, ook weer vol boeken, naar het plein aan de Lebuïnuskerk, waar een gezellige drukte heerst met kijkers, kopers en mensen die na alle ‘inspanningen’ wat eten en drinken op de talrijke terrassen. De laatste etappe voert ons terug naar de Brink.

Vanuit Schijndel is het met de auto amper een uurtje naar de koekstad. Direct na het passeren van de brug over de IJssel rijden we naar het parkeergebied, vanwaar de boekenjagers in pendelbussen naar de Brink gebracht worden. De sfeer op de meestal zonnige boekenmarkt valt te karakteriseren als rustig, vredig en opgewekt, ondanks de grote drukte. Iedereen zoekt naar zijn favoriete boeken, niemand dringt voor, iedereen heeft geduld, ook al staan de mensen soms twee of drie rijen dik voor de boekenstalletjes. Zijn boekenlezers wellicht rustige en tevreden mensen die kunnen relativeren?

Nou zegt u: “Achthonderd kramen, hoe moet ik die in hemelsnaam allemaal bekijken?” En inderdaad, dat is onbegonnen werk. Op de Brink gearriveerd, kopen we allereerst een gidsje waarin alle kramen vermeld staan, genummerd en gesorteerd op categorie. In Deventer kunt u werkelijk alles vinden op boekengebied, boeken over geschiedenis, over volken, oorlogen, handwerken, romans, kunstboeken en nog veel meer, veelal ver onder de winkelprijs. We maken onze keus en kruisen de nummers van de kramen in de gids aan. Tijdens onze strooptocht stoppen we enkel bij die kramen. Zo is het goed te doen: we kijken alleen daar waar iets van onze gading ligt. En écht, u kunt in Deventer altijd rekenen op vondsten, langgezochte of bijzondere boeken, zo is mijn ervaring. Zodra de tassen met buitgemaakte boeken niet meer te dragen zijn, geven we ze af aan bijbeunende studenten, die ze voor een paar euro vervoeren naar de parkeerplaats. Misschien tref ik u zondag!

Dit is mijn laatste bijdrage aan DeMooiSchijndelKrant in de rubriek over kunst en literatuur. Drieëneenhalfjaar heb ik u met liefde en plezier wekelijks attent mogen maken op schoonheid en waarheid, vervat in boeken en schilderijen uit de hele wereld. Het was me een voorrecht mijn enthousiasme met u te mogen delen. Na de eerste verzameling columns ‘Boeken en Doeken’ is een tweede bundel in aantocht die ‘Letters en Linnen’ gaat heten. Ik dank u voor uw aandacht en de vele positieve reacties, zowel mondeling als via app of mail, en wens u nog veel lees- en kunstgenot toe!

Jan Geerts

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl