Kom je in Schijndel nog wel uit je woorden?

Ik begin vandaag met enkele definities. Loterij: wekelijkse belasting voor mensen die niet in statistieken geloven. Vergadering: ellenlange strijd om het laatste woord. Vrijgezel: iemand die zijn seksleven nog in eigen hand heeft.

Ik ben een taalfreak. Kan ook niet anders als cabaretier. Ik pruts en frot net zolang met een woord of zin tot er bij mezelf een glimlach verschijnt. Kan soms dagen duren. Dat ik geen vrijgezel ben, is eigenlijk een wonder.
Ik verbaas me ook dagelijks over de Nederlandse taal. Je hoort bijvoorbeeld wel ´s "De burgemeester kwam in hoogsteigen persoon". Tja, had de burgemeester ook in een ander persoon kunnen komen, bijvoorbeeld in de persoon van Sinterklaas? Ja ik vraag het maar... En welke nitwit kwam met de uitdrukking “Oooh met hem, daar is geen land mee te bezeilen”?  Ik wil de man wel ’s tegenkomen waar wel een land mee te bezeilen is! En waarom hoor je nooit dat iemand aan hoger wal is geraakt? En is de uitdrukking “je hart luchten” pas van na de eerste harttransplantatie?
Enfin je ziet het, als ik eenmaal bezig ben, hou ik niet meer op. Met die irritante taalbril op, spit ik ook door het lokale nieuws. Zo zag ik in deze weekkrant een foto van de nieuwe “Wèp-bus” die Wijbossche ouderen gaat vervoeren. Ja, je leest het goed, Wijbosch krijgt elektrisch oplaadbare bejaarden. “Wèp-bus”, mooi woord!
Ik las ook dat de populier weer populair moet worden. Dat werd gezegd tijdens 'Dendrologendag' hier in Schijndel. Gelukkig stond erbij dat een 'dendroloog' iemand was die zich inzet voor het behoud van bomen. Lijkt me leuk om bij de 'dendrologenvereniging' te worden geschorst. Verderop stond een artikel over de tiende editie paalklimmen in Wijbosch. Voor een paalklimmer is nog geen moeilijk woord bedacht, maar wat vinden jullie van erectionalist? En dat Wilfred Genee nu ineens toch geen CEO wordt bij Brus is dat geen kwestie van hoogtevrees?
Zo, dat was mijn column voor deze week. Stuur ik hem nou naar de redactie. (Redacteur: Iemand die in het enorme nieuwsaanbod het kaf van het koren scheidt en dan zorgt dat het kaf wordt gepubliceerd.)

Mark van de Veerdonk

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl